In elke organisatie dient een goed ontruimingsplan klaar te liggen dat in werking treedt bij een calamiteit.
Het is belangrijk dat medewerkers kennis hebben van dit plan en dat ontruimingen met regelmaat worden geoefend. Een ontruiming zal beter verlopen wanneer aanwezigen weten welke route zij moeten volgen.
Bij eigen medewerkers is dit als het goed is bekend, maar hoe zit het bij veranderingen en tijdelijke wijzigingen zoals bouw- en/of renovatieactiviteiten. Voor alle aanwezigen is het belangrijk dat vluchtroutes goed worden aangegeven en dat vluchtroutes toegankelijk zijn.
Je kunt je wel voorstellen wat er zou gebeuren als er bij jouw werk bijvoorbeeld brand is en je kan niet via de nooduitgangen wegvluchten
Tijdens de bouwactiviteiten kunnen wij rekening houden met de toegankelijkheid van vluchtroutes.
deze dient aan beide zijde van de nooduitgangen goed begaanbaar te zijn.
Er mag daarom geen opslag of blokkeringen bij de nooduitgangen zijn. zorg dat er altijd voldoende ruimte is om naar en door de nooduitgang veilig en snel te kunnen vluchten.
Zijn er aan de andere zijde van de nooddeuren bouwactiviteiten dan kunnen wij in nood hier gewoon naar toe vluchten. Maar in een normale werksituatie moeten wij voldoen aan de bouwplaats regels die daar aan de andere kant van de deur gelden (bouwplaats)
Wat moeten wij gaan doen als wij via de nooduitgangen of andere routes naar deze bouwplaats gaan?
Het kan ook voorkomen dat door tijdelijke kortdurende werkzaamheden één nooduitgang kortdurend niet bereikbaar is.
Dit word middels een groot kruis op de deur aangegeven en zal de vluchtroute verlichting afgedekt zijn.
Wanneer dit zal gebeuren worden wij in een kort overleg of tijdens de dagstart op de hoogte gebracht door jouw verantwoordelijke.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.